Čučoriedky
Mmmmm, čučoriedky... Hlavne tie horské, pravda? Čučoriedky, ktorých konzumácia sa nedá zatajiť :DD Tento text je o ich nekonečných benefitoch, ktoré vás dozaista pritiahnu v auguste na hory:)

Živiny
Vitamíny B2, C a E, betakarotén, kyselina listová, antokyaníny, kyselina elagová, tanín, vláknina
Čučoriedky a imunitný systém
Jedna porcia čučoriedok obsahuje toľko antioxidantov ako päť porcií brokolice, jabĺk či mrkvy. Kyselina elagová, jeden z týchto antioxidantov, sa považuje za preventívne pôsobiacu proti rakovine. Čučoriedky obsahujú aj antioxidant antokyanín, ktorý posilňuje krvné kapiláry, zlepšuje krvný obeh a pomáha transportovať živiny v tele - je to pravdepodobne jeden z dôvodov, prečo čučoriedky zlepšujú zrak a chránia pred demenciou, ochoreniami srdca a infarktom. Majú aj protizápalový účinok na telesné tkanivá a sú bohaté na taníny, ktoré bojujú s baktériami zapríčiňujúcimi rôzne infekcie močových ciest.
Fakty o čučoriedkach
Pôvodní obyvatelia Severnej Ameriky a prví európski usadlíci využívali korene čučoriedok ako úľavu počas pôrodu. Šťavou liečili kašeľ a čaj z čučoriedkových listov používali na čistenie krvi.
Modré škvrny pri jedení spôsobuje farbivo antokyanín.
Pri tepelnej úprave a sušení sa zlikviduje veľa vitamínu C, ale flavonoidy sa zachovávajú v čučoriedkach.

